Deri Bariyeri Nedir ve Neden Önemlidir?
Genellikle `nem bariyeri` veya `lipid bariyeri` olarak da adlandırılan cilt bariyerinin, sağlıklı görünen cildin isimsiz kahramanı olduğunu söylemek abartı olmaz: koruyucu bir tabaka olarak çalışır, nemi içeride tutar ve tahriş edicileri dışarıda tutar.
İşte en çok sorulan cilt bariyeri sorularımızdan bazılarının yanıtları!
Peki, cilt bariyeri nedir?
Cildinizin lipit bariyeri, sizinle dünya arasında koruyucu bir tabaka oluşturmaya yardımcı olan hücrelerin dış tabakasıdır. Cilt bariyerini bir tuğla ve harçtan oluşan duvar gibi düşünmek faydalı olacaktır. Cildinizin hücrelerini tuğla olarak nitelendirebiliriz, ve bu hücrelerin arasına yağ asitleri, seramidler ve cildin Doğal Nemlendirici Faktörü (NMF) adı verilen diğer besin maddelerinin bir karışımını içeren lipitler harç görevi görür. Cilt hücrelerini oluşturan tuğlalar- harç görevini gören lipitler dış ortama karşı koruyucu tabaka oluşturur. Cilt bariyeri bozulduğunda bu lipid-harç tabakası azalır, cilt hücreleri-tuğlalar birbirinden uzaklaşır ve bütünlük bozulur. Bütünlüğün bozulduğu alan dış ortama açık hale gelir ve lipid tabakasının azalması da cildi kurutur.
Cildin nem bariyeri neden önemlidir?
Cilt bariyeri, suyu ve nemi içeride tutarak dış faktörlere karşı cildin korunmasına yardımcı olur.
Sağlıklı bir cilt bariyeri üç temel görevi üstlenir:
Vücudunuzu dış stres faktörlerinden (hava kirliliği ve UV radyasyonu gibi) korumaya yardımcı olur
Cildinizin nemli kalmasına yardımcı olan suyu tutar
Besinleri cildinize taşır
Cilt bariyeri güçlü olduğunda, aşırı su kaybını (diğer adıyla dehidrasyon) önler ve UV radyasyonu, ısı, soğuk ve çevresel tahriş edici maddelere (kolonya- kolonyalı mendil-deterjan-çamaşır suyu-dezefektan) karşı dış saldırganları dışarıda tutar. Cildin bariyeri tehlikeye girdiğinde veya hasar gördüğünde, bu görevleri etkili bir şekilde maalesef yerine getiremez.
Hasarlı bir cilt bariyerinin belirtileri nelerdir?
Hasarlı bir cilt bariyerinin ilk uyarı işareti dehidrasyondur yani kuruluktur.
Kuruyan bir cilt; kızarır, kaşınır ve pul pul dökülme gibi şikayetlere neden olabilir.
Kaşıntı kuruluğunuzu artırır- kuruluk artıkça kaşıntı daha da artar ve bir kısır döngüye maalesef girersiniz.
Ve aynı zamanda cildiniz daha reaktif hale gelebilir ve özellikle sıcağa, soğuğa, kuru havaya veya bazı cilt bakım ürünlerine karşı hassas hissedersiniz.
Cilt bariyeri bozulan cilde nemlendirici krem sürülmesi bir yakıcı bir etkiye neden olabilir.
Cildin bariyeri Neden Bozulur?
Ne yazık ki, birçok faktör cilt bariyerinde hasara neden olabilir. İşte en yaygın tetikleyicilerden bazıları:
Genetik bir rol oynar: kronik olarak kuru cilde sahip insanlar genellikle doğal olarak güçlü bir lipit bariyerinden yoksundur ve bu kişilerin cilt bariyeri kolay bozulur
Yaşlanma; zamanla cildin doğal lipitlerini (yağları) azalmasına neden olur
Soğuk ve kuru hava
Elinizin; sıvı sabun- deterjan- çamasır suyu-dezenfektan-kolonya-kolonyalı mendile maruziyetinin fazla olması
Yüz; Aşırı peeling yapmak veya sert yüz yıkama jelleri kullanmak kullanmak ciltteki lipitleri-doğal yağınızı uzaklaştırır. Yüz yıkama jelinizin yanlış olduğunu nasıl anlarsınız: cildinizi yıkadıktan sonra ilk 5 dk gergin hissediyorsanız yüz yıkama jelinizi daha nazik bir ürünle değiştirmeniz gerekir
Sıcak su ile yıkanmak, nasıl sıcak su tenceredeki yağı çözmekte etkili ise eldeki yağı da o şekilde kolaylıkla çözer.
UV ışınlarına maruz kalma, stres ve bazı sağlık koşulları cildin bariyerine zarar verebilir veya daha yavaş iyileşmesine neden olabilir.
Hasar görmüş bir cilt bariyerini nasıl düzeltebilirim?
Hasarlı bir lipit bariyerini düzeltmenin en hızlı yolu hemen harekete geçmektir! Kuruluğunuzun ve tahrişinizi hissettiğinizde yani deri bariyeri bozulduğunu fark ettiğiniz anda, aşağıdaki adımları izleyin:
Cildinizin tahriş olmasına veya hassas hissetmesine neden olan herhangi bir üründen süpheleniyorsanız kullanmayı bırakın.
Seramidler, yulaf, bitki yağları ve Hyaluronik Asit gibi cildinizi yatıştıracak ve sağlıklı bir bariyeri desteklemeye yardımcı olacak bileşenleri içeren nemlendiriciler ile sık sık nemlendirin. Nemlendirici sıklıklığınız başlangıçta 2-3 saatte bir uygulamanız gerekebilir, cildiniz nemini kazandıktan sonra kullanım sıklığını giderek azaltabilirsiniz. Eğer cilt bariyeriniz çok bozulmuş ise nemlendirici krem sürdüğünüzde yangı hissedebilirsiniz, cilt bariyeri düzeldikçe bu yangı etkisi de azalacaktır.
Nem Aşıları Uygulanır mı?
Eğer deri bariyeriniz çok bozulmuş ise sadece nemlendirici süremk yeterli olmaz, cildi alttan da destekleyerek nemlendirmek gerekir. Bunun için nem aşıları yapılabilir.
Cildin nem bariyerini nasıl sağlıklı tutabilirim?
Sağlıklı bir cilt bariyerini korumak söz konusu olduğunda, önlemek en iyi ilaçtır.
Nemlendirme burada en iyi anahtardır.
Aynı zamanda cildinizi tahriş edecek ürünlerden ve sıcak sudan uzak tutmak gerekir.