Yüzdeki lekeler birçok insan için talihsiz bir gerçektir. Melasma, çeşitli nedenlerden dolayı yüzde kahverengi leke olarak kendini gösteren bir cilt hastalığıdır.
Bu yazıda yüzlerimizde oluşan bu lekelerin nedenlerini anlatacak ve onlardan kurtulmanıza yardımcı olacak çözümler sunacağız.
Yüz Lekeleri (Melasma) Ne Kadar Yaygındır?
Genellikle 20-40 yaş arasında başlar ve kadınların yüzde 40-50’sini etkileyecek kadar sık gözlenir. Yüz lekesi, özellikle hamile kadınlar arasında çok yaygın bir cilt bozukluğudur. Hamile kadınların %15 ila %50’sini etkiler.
Kimler Yüz Lekesi Oluşturma Riski Altındadır?
1. Koyu ten rengine sahipseniz, açık ten rengi olanlara göre lekelenme riskiniz daha fazladır.
2. Doğum kontrol ilacı ve hormon tedavisi alıyorsanız risk altındasınızdır.
3. Hamilelik: Hamilelik sürecinde hormonların seviyeleri artmıştır ve bu hormonlar da lekelenmeye neden olur. Lekelenmedeki artış 3. aydan sonra başlar. Hamile iken oluşan lekelerin %60’ı doğumdan sonra bir yıl içinde geriler.
4. Genetik: Yüzünde leke olan kişilerin yaklaşık %33 ila %50’sinin ailesinde başka bireylerde de leke mevcuttur.
5. Mavi Işık: Televizyonunuzdan, dizüstü bilgisayarınızdan, cep telefonunuzdan ve tabletinizden gelen mavi ışık yüzünüzde lekelenmeye neden olmaktadır.
6. Makyaj (kozmetik): Bazı kozmetikler fototoksik (cildi güneş ışığına duyarlı hale getiren) reaksiyon olarak adlandırılan reaksiyona neden olurlar ve lekelenmeyi artırırlar.
7. Sir ağda gibi sıcak ağda uygulamaları ciltte lekelenmelere yol açar.
8. Yüze uyguladığınız cildi hasarlandıracak uygulamalar (evde yapılan peelingler).
9. Fototoksik ilaçlar (sizi güneş ışığına duyarlı hale getiren ilaçlar): Bunlar arasında bazı antibiyotikler, sivilce ilacı veya kremleri, bazı psikiyatri ilaçları ve anti nöbet ilaçları bulunur.
Yüz Lekeleri (Melasma) Kalıcı Mıdır?
Bazı kişiler yıllarca veya tüm yaşamları boyunca yüz lekesine sahip olabilirler ve bu kişilere uygulanacak olan tedavilerin devamlılık göstermesi gerekmektedir.
Güneş Kremini Nasıl Kullanmalısınız?
Hangi leke tedavisini yaptırırsanız yaptırın güneş koruyucusuz olmaz. Güneş, leke oluşumda tek yönlü bir bilettir.
1. En az SPF 30’a sahip olan (SPF 50 üstü güneş koruyucu kullanmak ek katkı sağlamayacaktır).
2. İçeriğinde çinko oksit ve/veya titanyum dioksit içeren güneş koruyucu tercih edin. Özellikle güneş koruyucunuz demir oksit içeriyorsa mavi ışık spektrumuna da etkin koruma sağlayacaktır.
3. Güneş koruyucunuzu dışarı çıkmadan yarım saat önce sürüp dört saatte bir tekrarlamaya özen gösterin.
4. Bilgisayar ekranı, telefon ekranı gibi mavi ışık kaynaklarına maruziyetiniz varsa kapalı ortamlarda da güneş koruyucu kullanmayı ihmal etmeyin.
5. Ve unutmayın ki; akşam güneşi lekelenmenizi daha çok artırır, güneş batana kadar kullanmaya devam edin. Cam, güneşten koruyucu bir alan oluşturmaz. Araba sürerken de güneş koruyucu kullanmayı unutmayın.
Yüzdeki Lekeler (Melasma) Nasıl Tedavi Edilir?
Leke tedavisi bireysel farklılıklar göstermektedir. Öncelikle lekelerinizin derinliğinin tespit edilmesi gerekir. Lekelerinizin yaygınlığı, daha önce tedavi uygulanıp uygulanmadığı değerlendirilerek tedavi programı oluşturulmaktadır. Leke tedavisi hakkında bilgi almak ve randevu oluşturmak içintıklayın.