Çiller (Efelid), çoğunlukla yüz (özellikle yanaklar-alın-burun üzerinde) ve gövdenin üst bölümünde (sırt-dekolte-kol) ve ellerde 1-3 mmlik, düz yüzeyli, açık kahverengi lekelerdir. Genelde; beyaz, açık göz renkli, kızıl tenli kişilerde görülür. Yapısal olabileceği gibi güneşte önemli tetikleyici faktördür. Bu nedenle yaz aylarında artar kış aylarında azalır. Kötü güneşlenmek, geçmişte su toplayacak kadar kötü güneş yanıkları nedenler arasındadır.
Lazerle çil tedavisinin yapılabilmesi için öncelikle çillerin dermaskopi ile incelenmesi gerekiyor. Nadiren de olsa kötü huylu lezyonlardan ayırt edilebilmesi için dermaskopi ile incelemeler büyük önem taşımaktadır. Bu incelemelerden sonra hastanın lazerle çil tedavisine uygun olup olmadığı anlaşılır.
Çil Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Q-anahtarlı ND Yag Lazer, Franksiyonel Lazer, Erbium Yag Lazer, C02 Lazer kullanılabilecek lazer yöntemleridir. Q-anahtarlı ND Yag Lazer, çil tedavisinde en sık tercih edilen ve en başarılı lazer yöntemidir. Q-anahtarlı ND Yag Lazer işleminin ağrısı kişiden kişiye göre değişmekle birlikte minimal bir ağrısı mevcuttur. Bu nedenle işlem öncesi tedavi alanı anestezik kremle uyuşturulur. İşlem sonrasında yaklaşık yarım saat devam eden iğnelenme hissi olabilir. Bu hissi azaltmak için soğuk kompres veya soğuk maske uygulamaları yapılması uygundur.
Lazer tedavilerinden sonra yüzeysel kabuklar olup 4-5 gün sürebilir, kabukların yavaş yavaş iyileşerek kendiliğinden atması gerekir. Bu belirtiler uygulanan işlem sonrasında cildin iyileşme belirtileridir. Yani; bu belirtiler için olumlu belirtiler de denebilir. Aynı zamanda bu belirtilerin geçici olduğu unutulmamalıdır.
İşlem sonrasında hasta hemen günlük yaşamına geri dönebilir. Yapılan işlem hastanın günlük hayatını olumsuz etkileyecek bir işlem değildir. Güvenilir ve başarılı sonuçlar veren bir lazer çeşididir.
Tedavi kaç seans sürer ve ne zaman etkileri başlar?
Çillerin cildin katmanlarında hangi seviyeye kadar uzandıkları çok önemlidir. Bu nedenle yüzeysel lekeler genellikle 2-3 seansta tedavi edilirler. Ancak daha derine uzanan lekeler 5-6 seansta tedavi edilirler. Seans aralıkları 3-4 haftadır. Özellikle sonbahar-ilkbahar arasında tedavi yapılması uygundur
Lazerle çil tedavisinde ilk seans sonucunda yaklaşık olarak %30 oranında başarı yakalanabilir. Bazı çiller üzerinde tam sonuç elde edilirken bazı çillerde renk açılmış olur fakat tam olarak tedavi edilmez. Bu durum çillerin rengine ve deri yapısına bağlıdır. Seanslar sonunda ortalama %80-%90’lara varabilen çillerinizden tamamen kurtulma başarı oranları mevcuttur.
Lazerle Çil Tedavisi Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler:
Tedavi sonrası ilk 24 saat büyük önem taşır. Bu zaman diliminde hastaların duş almamaları gerekir.
Uygulama sonrasında meydana gelen hassasiyeti ve iğnelenme hissini azaltmak için doktorunuza sorarak belli aralıklarla buz kompresi uygulayabilirsiniz.
Güneş koruyucusu kesinlikle kullanılmalıdır.
Kabuklar kaldırılmamalıdır, Kabuklar üzerine antibiyotikli veya yara onarıcı kremler sürülebilinir.