Lazerle Dövme Sildirme
blog img

Lazerle Dövme Sildirme

Dövmeler yüzyıllardır tüm kültürlerde ve toplumun tüm katmanlarındaki insanlara cazip gelmiştir. Eski Mısır, Yunan ve Roma kültürlerinden bugün sahip olduğumuz modern topluma kadar, dövmeler güzelliği arttırmak, benzersizliği göstermek, aidiyet duygusunu belirtmek ve bazen kendini tanımlamak için kullanılmıştır. Ülkemizde dövme sıklığını belirten bir veri yoktur fakat Amerika Birleşik Devletleri"ndeki genç ve orta yaşlı yetişkinlerin dörtte birine kadar en az bir dövmesi olduğu tahmin edilmektedir. Dövme yaptıranların sayısı arttıkça sildirmek isteyenlerinde sayısı artmaktadır. Dövme silme işlemine başvuran kişiler; yeni iş-kariyer planında veya işyerinde-yeni sosyal çevrelerinde yaptırmış oldukları dövmelerin uygun olmadığını düşündüklerinde, dövmeden sıkılmış olduklarında veya çok ani kararla yapılmış bir dövmenin sonrasında pişmanlık yaşadıklarında dövmelerinden vazgeçmekteler. Ne yazık ki, dövmelerin çıkarılması dövme yaptırmaktan daha maliyetli ve zaman alıcıdır.

Geçmişten günümüze dövme sildirme için birçok tedavi yöntemi ortaya çıkmıştır. Bunlardan bazıları; dermabrazyon, kriyocerrahi, elektro-cerrahi ve cerrahi eksizyon gibi tahrip edici tekniklerdir. Ancak bu tekniklerin yan etkisinin çok olmasından dolayı son yıllarda lazer teknolojisi gelişmiştir. Artık Q anahtarlı lazer günümüzde dövme sildirme için altın standart haline gelmiştir.

Dövme silme işleminden sonra; dövme renkleri (pigmentleri) çok azı deriden dökülür, deride kalan diğer pigmentler vücudumuzun ‘İmmün Sistem’ hücreleri tarafından sindirilmekte ve alandan uzaklaştırılmaktadır. Bu işlem haftalar hatta aylar sürmektedir. Bu nedenle lazer ile dövmelerin silinmesi seanslar halinde ve aralıklarla uygulanmaktadır.

View post on Instagram
 

Kimlere Dövme Silme Lazeri Yapılamaz?

Hastanın daha önce keloidal yani yaraları kabararak iyileşen kişilere.
Hastada otoimmün hastalık öyküsü varsa,
Hastanın 6 ay öncesine kadar sivilce tedavisi almışsa,
Hastanın yeni bronzlaşmış olması ya da düzenli solaryum kullanıyor olması.
Lazer yapılacak yerde hastada aktif enfeksiyonun olması.
Gebelik ve emzirme durumlarında

Dövme Silme İşlemi Uygulaması Ağrılı Mı?

Uygulama sırasında; cildinizi ısınmış gibi hissedebilirsiniz veya cilde yapıştırılan bir bandın çekilmesi hissiyatı olabilir. Dövme silme işlemini yaptıran bazı kişiler ise dövmeyi uygularken hissedilen acıya eşdeğer olduğunu belirtmişlerdir. Herhangi bir rahatsızlığı hafifletmek için uygulamadan en az bir saat önce ağrı kesici alabilirsiniz.

Dövmenin Çıkarılmasında Lazere Vereceği Cevabı Neler Belirlemektedir?

Dövmenin süresi; Yeni yapılan dövmelerde daha fazla boya maddesi olması lazerin tedavi süresini uzatmaktadır. Dövme silme işlemin yapılabilmesi için dövme yapıldıktan sonra en az 1 yıl geçmelidir.

Dövmenin derinliği ve yapılma şekli; yüzeysel dövmeler daha kolay çıkarılabilir. Ancak dövme cildin derinliklerine kaydıkça lazer ışığının erişmesi zorlaşır. Bu nedenle amatör dövmeler profesyonel dövmelerden daha kolay ve az seansta silinebilmektedir.

Kişinin cilt tipi; Koyu tenlilerde dövmenin çıkarılması daha zordur

Dövmenin yeri; Uygulamanın yapıldığı yer lenf bezlerine ne kadar yakınsa etkinlik o kadar artmaktadır. Üst kol- üst bacak ve gövdenin boyuna ve bel bölgesinde yakın alanlarında sonuçlar daha yüz güldürücü iken, el üzerinde, el-ayak bileklerinde, alt bacak bölgesinde cevap daha yavaştır.

Dövmede kullanılan renk ve çeşit; son derece önemlidir. Siyah, koyu mavi, kırmızı, turuncu ve mor renk lazere iyi cevap vermekte ancak yeşil ve sarıda cevap güç, seanslar uzun olmaktadır. Turkuaz rengi çıkarmak için lazer olmadığından bunların çıkarılması imkansızdır. Kırmız renginde olan dövmeler lazer tedavisinden sonra koyulaşır hatta siyahlaşabilirler bu beklenen bir durumdur zamanla dövme silinecektir. Kırmızı renk dövme silme işleminden sonra lenf bezlerinde şişme şeklinde alerjik reaksiyon olabilir.

Dövme Silme İşlemi Uygulaması Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Dövme silme işleminden sonra, dövmeli alanda küçük beyaz daireler göreceksiniz. Bunlar bir gün içinde çözülecek olan kızarıklık ve şişmeye dönüşebilir. İşlemden 24 saat sonra, tedavi edilen dövmeli alanda kalın bir kabuk görünmeye başlayacaktır. Cildin iyileşmeye doğal tepkisi olduğu için bundan endişe etmeyin. Kabuk 2 hafta içinde düşecektir. Bu dönemde, dövmenin renginin ve şeklinin solmasını yavaşça fark etmeye başlayacaksınız. Seanlar cildinizin iyileşme sürecinin beklenmesi nedeniyle 6-8 hafta aralıklarla olmalıdır.

Antibiyotikli kremi günde 2-3 kez 10-14 kullanmanızı önermekteyiz. İşlem uygulanan alanda su toplayan kabarcıklar olabilir. Kendiliğinden bu kabarcıklar patlayabilir, eğer çok büyük ise bu kabarcıklar doktorunuza başvurun steril bir şekilde boşaltılacaktır. Uygulama yapılan alanı güneşten korumanız ve güneş koruyucu kullanmanız gerekmektedir. Görünür bir alanda ise dövmeniz ve güneş maruziyetiniz fazla olan bir yerde yaşıyorsanız eğer dövme silme işlemini kışın yaptırmanız daha uygun olacaktır.

Dövme Silme İşlemi İçin Kaç Seans Gerekecektir?

Kesin bir sayı verilmemekle birlikte ortalama 6-8 seanstır, bu seans sayısı amatör dövmelerde ortalama 3-5, profesyonel dövmelerde 5-12 seanstır. Seanlar cildinizin iyileşme sürecinin beklenmesi nedeniyle 6-8 hafta aralıklarla olmalıdır.

Popüler Uygulamalar

  • Dolgu Uygulaması
    Günümüzde artık yüz estetiği ile ilgili cerrahi olmayan işlemler çok daha fazla tercih edilmektedir.
  • Scarlet X
    Özel tasarlanmış mikro iğneler ile cilt altını radyo frekans dalgalarıyla uyarır ve ciltte rejuvenasyon (yenilenme) sürecini başlatır.
  • Endolift
    It is a combined laser application that offers skin renewal and facial contouring together.

Sosyal Medya